December 2023

Beste Donateurs,

Migratie houdt de gemoederen flink bezig in Nederland. De vier rechtse partijen PVV, VVD, NSC en BBB willen minder of helemaal geen migratie meer. En sommigen van hen willen zelfs de ontwikkelingssamenwerking schrappen. Ik vind dat er veel te weinig gekeken wordt naar de diepere oorzaken van migratie. Er zijn zoveel regionale oorlogen, er is zoveel armoede door corrupte regeringen en er zijn door klimaatverandering zoveel regio’s onleefbaar geworden, dat mensen naar Europa willen. Als dit niet opgelost wordt, zal de stroom migranten nooit afnemen. Grenzen sluiten, bewust de situatie in opvangcentra uit de hand laten lopen, zijn geen oplossingen die de diepere oorzaken aanpakken.

We zijn jongeren tegengekomen in Walewale in Noord-Ghana die inderdaad door de Sahara gereisd zijn, met een bootje naar Italië gereisd zijn en daar op een tomatenbedrijf hebben kunnen werken. Maar ze werden zo uitgebuit dat ze terug zijn gegaan naar Walewale, met degedachte: wij kunnen in Walewale toch tomatentelen en die verwerken,inblikken en exporteren.Ze klopten bij Issifu,onze partner van CEAL, aan voor hulp entraining. Issifu is geldgaan zoeken. De EU geeft namelijk grote sommen geld aan Afrikaanse overheden om de werkgelegenheidte stimuleren en zo demigratie te remmen. Zo ook aan Ghana. Maar Issifu kwam niet binnenbij die fondsen. De Ghanese overheidgebruikt die gelden om hun eigen politieke belangen te behartigen en Issifu is van de verkeerde partij. Maar hij geeft niet op!

In ons laatste contact met hem, begin december, vertelde hij dat hij geld gekregen heeft van een Canadees Fonds dat speciaal gericht is op het trainen van jongeren om een inkomen, een levensonderhoud, te krijgen uit de landbouw,zodat ze niet naar Europa hoeven te vertrekken. Hij sprak er zeer gepassioneerd en hoopvol over. In 2024 gaat hij de ‘Farmer to Farmer’ techniek gebruiken om zoveel mogelijk jongeren rondom Walewale, waar pakweg 40.000 jongeren wonen, op te leiden tot kleine biologisch agrarische ondernemers. We ondersteunen Issifu van harte, u ook?

Kees van Veluw, namens het ELPG bestuur

Verder lezen? Voor de digitale versie die u misschien in uw email inbox heeft ontvangem klik hier.

We hebben ook een PDF die hier bekeken kan worden: