In memoriam: Rienke Nieuwenhuis

Op donderdag 16 augustus overleed op 59 jarige leeftijd onze secretaris Rienke Nieuwenhuis. In november 2016 werd bij Rienke een hersentumor geconstateerd; in de periode daarna ging haar gezondheid op en neer, maar uiteindelijk heeft ze haar strijd tegen de ziekte verloren.

We herinneren Rienke als een zeer betrokken bestuurslid dat altijd gericht was op de mensen in het veld en dan met name de vrouwen. Rienke kon zich goed inleven in het leven van vrouwen in Ghana en daar bleef ze altijd op hameren in de gesprekken in het bestuur. Haar overtuiging was: ‘Ontwikkel je een vrouw; dan ontwikkel je een gezin. Ontwikkel je een man dan ontwikkel je een eenling, die nog vaak in de goot eindigt ook! ‘Afrika draait vooral op vrouwen’, vond Rienke.

Rienke was zo’n 25 jaar betrokken bij de werkzaamheden van de ELPG en reisde vele malen als afgevaardigde van het bestuur naar Ghana. Ze bouwde een hechte band op met onze projectmensen in het veld in Ghana. Kort na een gezamenlijk bestuursbezoek in november 2015 overleed projectleider David Agongo, waarop ze besloot om een paar weken na thuiskomst opnieuw naar Ghana af te reizen om de begrafenis van David bij te wonen. Die keer in december 2015 was ook haar laatste bezoek aan Ghana. Haar grote wens om nog één keer terug te kunnen bleek niet meer haalbaar.

Rienke was een constante factor in ons bestuur; ze beschouwde veel, luisterde goed en kwam dan pas met een goed doordachte analyse. Ze was daarbij nuchter en praktisch.

Tijdens ons laatste bezoek in juli was een echt gesprek niet meer mogelijk. Haar ogen lichtten soms op als we over Ghana vertelden. Ze keek ons indringend aan; en we zijn ervan overtuigd dat ze ons wilde meegeven dat we vooral moesten doorgaan, met het helpen mensen in Ghana, waarbij zij zelf zo betrokken was. Dat laatste blijven we, met de goede herinneringen aan Rienke, als ELPG zeker doen!

We hopen dat Carel en de familie van Rienke de goede draad van een waardevol leven, zoals Rienke dat gehad heeft, weer zal oppakken.

Namens het bestuur,

Kees van Veluw, voorzitter

Erik van Well, penningmeester